Sposób przygotowania:
Zawijane bułeczki z białą kiełbasą
Do mleka dodajemy drożdże, cukier i około 2 -3 łyki mąki. Rozczyn mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. W oddzielnej misce umieszczamy pozostałą mąkę, sól, olej i jajka. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąka stolnicę. Wałkujemy je na kwadrat o grubości około 0,7 mm. Kwadrat dzielimy na pasy o szerokości około 2 cm. Każdą z kiełbasek obijamy przygotowanym ciastem drożdżowym. Ciasto zawijamy wokół kiełbaski tak jak gdybyśmy zawijali rurkę. Mi udało się kupić takie małe kiełbaski. Ale jeśli kupimy dłuższe, wystarczy przeciąć je na połowę. Miejscem łączenia ciasta układamy bułki na przygotowanej blaszce. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem. Odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Następnie pieczemy ok 20 minut w 180°C do rumienienia.
weronikaS
Czekoladka 2
Czekoladka 2