gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 840]

Bułeczki z jagodami (jagodzianki) z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon jagodowy jeszcze trwa więc zachęcam do zrobienia bułeczkę drożdżowych z jagodami i chrupiącą kruszonką.

Bułeczki z jagodami (jagodzianki) z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z jagodami (jagodzianki) z kruszonką

Ciasto;

Nadzienie;

  • 400 g jagód,
  • 3 łyżki cukru,.
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.

Kruszonka;

Sposób przygotowania:

Bułeczki z jagodami (jagodzianki) z kruszonką
Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki. Na koniec dodajemy roztopione masło.

Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.

Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Ciasto dzielimy na 15 równych kuleczek.

Spłaszczamy i wykładamy farsz (kopiasta łyżka).

Zlepiamy dokładnie bułeczki.

Bułeczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Składniki kruszonki zamieszczamy w misce i wyrabiamy aż powstanie kruszonka.

Posypujemy bułeczki.

Jagodzianki piec w temperaturze 170º C przez około 35 minut.

Smacznego ;)
Bułeczki z jagodami (jagodzianki) z kruszonką
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Bułeczki z jagodami (jagodzianki) z kruszonką
Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Bułeczki z jagodami (jagodzianki) z kruszonką
Ciasto dzielimy na 15 równych kuleczek. Spłaszczamy i wykładamy farsz (kopiasta łyżka). Zlepiamy dokładnie bułeczki.
Bułeczki z jagodami (jagodzianki) z kruszonką
Składniki kruszonki zamieszczamy w misce i wyrabiamy aż powstanie kruszonka, Posypujemy bułeczki.