dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 286]

Najlepsze jagodzianki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepsze jagodzianki jakie jadłam! Miękkie, z dużą ilością nadzienia i z kruszonka. Długo zachowują wilgotność (właściwie to wiem tylko że do następnego dnia bo potem już nie było). Wszystko to dzięki dodatkowi do ciasta gotowanych ziemniaków.

Najlepsze jagodzianki

Składniki:

Najlepsze jagodzianki

ciasto

 

  • 1 małe jajko do posmarowania wierzchu

nadzienie

kruszonka

Sposób przygotowania:

Najlepsze jagodzianki
Do miski pokruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać jajka, resztę cukru, przetarte przez sitko lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki, roztopione masło i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, podzielić na 16 równych części. Każdą z nich uformować dłońmi na kształt owalnego placuszka ok. 9x12 cm. Na środek wyłożyć jagody, nie podnosząc z deski zlepić brzegi (żeby nadzienie się nie rozsypało), podwinąć końce, uformować podłużną bułeczkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Odstawić na ok. 30-40 min do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut.

Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło i cukier, zagnieść kruszonkę.