kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Bułeczki z twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne bułeczki z twarożkiem. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na śniadanie z dżemem i kubkiem mleka.

Bułeczki z twarożkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z twarożkiem

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 duże szczypty soli
  • 1 łyżka oleju
  • 120 gram twarożku naturalnego
  • 2 - 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
  • woda do posmarowania bułeczek
  • 1 - 2 łyżki mąki do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki z twarożkiem
Do miski wsypujemy mąkę i drożdże, sól i cukier oraz wlewamy olej i wkładamy twarożek oraz jogurt naturalny. Mieszamy łyżką i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. 
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i tniemy nożem na 5 kawałków.
Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy zimną wodą i posypujemy chia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Bułeczki z twarożkiem
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy łyżką.
Bułeczki z twarożkiem
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy łyżką.
Bułeczki z twarożkiem
Wyrobione ciasto tniemy na kawałki i formujemy bułeczki.
Bułeczki z twarożkiem
Bułeczki przekładamy na blaszkę i posypujemy chia.