Sposób przygotowania:
Bułeczki ,, Krupczatki ''
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej szklanki. Jeżeli ciasto będzie się kleiło można lekko oprószyć mąką pszenną i zagnieść. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.
4. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 bułeczek.
2. Ciasto: Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej szklanki. Jeżeli ciasto będzie się kleiło można lekko oprószyć mąką pszenną i zagnieść. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.
4. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 bułeczek.
gusia1000
Babeczka35
Polecam:)