SUPERPRZEPIS

Bułeczki szczypiorkowe

  • 8
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Bułeczki szczypiorkowe Więcej zdjęć (5)

Smaczne i puszyste bułeczki z dodatkiem świeżego szczypiorku. Delikatnie pachnące, świetnie pasują do twarożku

Składniki:

Bułeczki szczypiorkowe

 

  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 g mleka
  • 125 g wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku
  • 30 g oleju
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Bułeczki szczypiorkowe
W kubku wymieszać mleko z wodą i lekko podgrzać. Dodać cukier i drożdże i mieszać aż do rozpuszczenia. Do misy robota wsypać natkę i szczypiorek, dodać jajko, olej oraz rozczyn. Na koniec wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować prostokąt. Ciasto pokroić na kwadraty i ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.

Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, wystudzić na kratce
Bułeczki szczypiorkowe
posiekaną natkę i szczypiorek wsypac do misy robota
Bułeczki szczypiorkowe
dodac rozczyn, olej, jajko, mąkę oraz sól, zagnieśc ciasto
Bułeczki szczypiorkowe
wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść
Bułeczki szczypiorkowe
uformować prostokąt i pokroić na kwadraty