paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Bulgur z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetne urozmaicenie diety - bulgur z powodzeniem zastępuje ryż. Idealnie komponuje się z warzywami. Dodatek makaronu durum wzbogaca posiłek.

Bulgur z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bulgur z warzywami

 

  • kasza bulgur - 1,5 szklanki
  • warzywa - mieszanka 500g lub marchewka, pół brokuła, pół szklanki fasolki szparagowej, mała papryka i inne
  • bulion z warzyw
  • sól, pieprz, zioła

Sposób przygotowania:

Bulgur z warzywami
Bulgur przepłukać zimną wodą, gotować w bulionie warzywnym ok. 8 minut. Następnie odstawiamy na 20-30 minut, żeby kasza pochłonęła całą wodę.

Warzywa (może być mieszanka warzyw albo sami komponujemy swój zestaw) płuczemy, kroimy i smażymy na patelni. Mój ulubiony zestaw to marchew, ziemniaki w plasterkach, zielona fasolka szparagowa, brokuł i papryka. Doprawić: sól, pieprz, ziołaŁączymy kaszę i warzywa - mamy pyszny obiad!
Bulgur z warzywami
Bulgur należy przepłukać zimną wodą prze ugotowaniem.
Bulgur z warzywami
Gotujemy 8 minut i odstawiamy na 30 minut, żeby kasza wchłonęła wodę.
Bulgur z warzywami
Warzywa (tu mrożone, ale mogą być świeże) smażymy na patelni.
Bulgur z warzywami
Przygotowane warzywa łączymy z kaszą, by uzyskać pyszny obiad.