Kasza pęczak

Kasza pęczak

Znaczną popularnością cieszy się kasza pęczak, którą najczęściej zestawia się z rozmaitymi warzywami. Świetnym pomysłem na obiad dla miłośników pikantnej kuchni jest meksykańskie kaszotto z pęczaku z dodatkiem kurczaka, pomidorów, kukurydzy i czerwonej bądź czarnej fasoli. Wśród dań z kaszą pęczak znajdują się również smaczne sałatki przygotowywane, np. z pieczoną dynią, szpinakiem i z dodatkiem orzechów włoskich.

Kasza owsiana

Kasza owsiana

Bogata w antyoksydanty kasza owsiana zapobiega syntezie cholesterolu. Nie trzeba jej płukać przed gotowaniem w osolonej wodzie z odrobiną oleju lub mleku. Gdy ziarna kaszy wchłoną wodę, dodaje się do niej olej i odstawia. Kasza owsiana na słodko to idealna baza owocowych deserów. Jest smacznym dodatkiem do zup (także mlecznych), wzbogaca farsze i dobrze zagęszcza. Warto spróbować kotletów lub pulpetów z kaszy owsianej w warzywnych sosach, zapiekanych w naczyniu żaroodpornym pod serowa skorupką.

Kasza bulgur

Kasza bulgur

Aby ziarenka kaszy bulgur nie posklejały się w trakcie gotowania, należy podsuszyć ziarna przez kilka minut na gorącej patelni lub przepłukać wcześniej zimną wodą. Bulgur gotuje się we wrzątku maksymalnie 8 minut (do wchłonięcia płynu) i nie miesza. Można go skropić sokiem z cytryny, a po odstawieniu używać do zup, sałatek, sosów i warzywnych gulaszy bądź jako składnik kotlecików. Bywa również podawany na słodko z miodem i migdałami, orzechami, owocami, dżemem, gorącym mlekiem i cynamonem.

Kasza jaglana

Kasza jaglana

W kuchni tradycyjnej i wegetariańskiej bogate zastosowanie ma kasza jaglana. Oryginalnym daniem obiadowym są kotlety z kaszy jaglanej przygotowane np. z dodatkiem cukinii, marchewki, natki pietruszki i koperku. Zdrową propozycją deseru są ciastka z kaszy jaglanej lub kasza jaglana z owocami. Przyrządzi się z niej również pyszny budyń jaglany, który doskonale smakuje z dodatkiem owoców leśnych. Sycącym śniadaniem będzie jaglanka na mleku zwykłym bądź kokosowym z dodatkiem jagód i skropiona syropem klonowym.

Ciasto z kaszy jaglanej

Ciasto z kaszy jaglanej

Do przygotowania jaglanego placka używa się zarówno kaszy jaglanej, jak i mąki jaglanej. Ponieważ kasza bardzo dobrze się lepi, przygotowane z niej wypieki są wilgotne i sycące. Zastąpienie w przepisach jajek siemieniem lnianym lub nasionami chia, mleka krowiego roślinnym np. sojowym, a cukru stewią, uczynią z nich nie tylko bezglutenowe, ale również wegańskie i niskokaloryczne propozycje na super przysmaki. Wyśmienite ciastka jaglane z wiórkami kokosowymi, które po dodaniu obranego ze skórki migdału i zawinięciu ich w małą kuleczkę łudząco przypominają w smaku rafaello, to cudowny pomysł na deser lub drugie śniadanie.

Kasza kuskus

Kasza kuskus

Lekkostrawna i neutralna w smaku kasza kuskus jest szczególnie zalecana przy problemach z żołądkiem. Nie wymaga gotowania – wystarczy zalać ją zagotowanym bulionem lub wrzątkiem i osolić. Kuskus to podstawowy składnik popularnej w Libii i Tunezji arabskiej sałatki tabule z warzywami, miętą i cytryną. Kasza smakuje wyśmienicie, połączona z mięsem kurczaka, sosem i posypana natką pietruszki. Można robić z niej kotlety, dodawać ją do zup i jeść na słodko, np. z owocami, rodzynkami i cynamonem.

kasza jęczmienna

kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna to kolejny rodzaj kaszy o szerokim zastosowaniu w kuchni. Tradycyjnym polskim daniem przygotowywanym z jej dodatkiem jest krupnik. Gołąbki, które najczęściej przygotowuje się na bazie ryżu, można również wykonać z kaszą jęczmienną. Wśród innych propozycji na wykorzystanie tego produktu jest kasza jęczmienna z warzywami (mrożonymi lub świeżymi), kotlety lub sycące zapiekanki. Często stosowanym rodzajem kaszy jęczmiennej do produkcji wymienionych potraw jest kasza perłowa.

Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami to danie, które robi się na mleku lub na wodzie. Płucze się ją zimną wodą nad sitkiem i gotuje się na niewielkim ogniu na sypko. Do słodkiego śniadania, kolacji bądź obiadu idealnie pasują jabłka, banany, truskawki, jagody, maliny i śliwki. Owoców nie trzeba obierać, jedynie usunąć z nich pestki. Wystarczy rozgnieść je widelcem lub zmiksować blenderem na gładkie puree, dodać do odcedzonej kaszy jaglanej i przyprawić. Wspaniale smakuje również kasza jaglana z bakaliami.

Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko

Desery z kaszy jaglanej są coraz popularniejsze. Przyrządza się z niej m.in. serniki bądź szarlotki. Ziarna jaglane można wykorzystać do zrobienia ciasta rafaello. Wypieki z dodatkiem ugotowanej kaszy są sycące i wilgotne. Słodzi się je miodem, syropem klonowym lub ksylitolem. Ziarna mogą być także jednym z głównych składników na naleśniki. Budyń z kaszy jaglanej i mlekiem roślinnym to natomiast wegański zamiennik tego pysznego deseru.

Kasza manna

Kasza manna

Do drobnych kasz zalicza się kaszę manną, która nierzadko wykorzystywana jest w produkcji słodkich wypieków. Pysznym ciastem z kaszy manny jest miodownik w polewie czekoladowej. Urozmaiceniem codziennych śniadań może być kasza manna na mleku lub na wodzie, która doskonale sprawdza się w żywieniu dzieci. Wystarczy zagotować mleko z dodatkiem cukru. Następnie wsypuje się kaszę mannę i całość energicznie miesza za pomocą trzepaczki, aż do pozbycia się wszystkich grudek. Tak przygotowane śniedanie wyśmienicie smakuje z dodatkiem owocowych soków.

Znaleźliśmy 742 przepisów w kategorii Dania z kaszy