MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Bulion - baza do zup

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Esencjonalny rosół jest najlepszą bazą dla wielu innych potraw

Bulion - baza do zup Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bulion - baza do zup

 

  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • cebula
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kawałek białej kapusty
  • kawałek mięsa z kością (wołowe, wieprzowe, drobiowe lub mieszane)
  • ziarna pieprzu
  • ziele angielskie
  • 2 listki laurowe
  • suszony grzybek
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Bulion - baza do zup
Mięso zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Włoszczyznę dokładnie czyszczamy, obieramy i dodajemy w całości do gotującego się rosołu. Następnie doprawiamy rosół zielem angielskim, solą, ziarnami pieprzu i liśćmi laurowymi i dodajemy jednego suszonego grzybka. Wszystko razem gotujemy, aż mięso będzie całkiem miękkie, a rosół nabierze wyraźnego aromatu. Im dłużej gotujemy rosół, tym bardziej zyskuje on na smaku. Po ugotowaniu rosół lekko studzimy i przecedzamy. Jest on świetną bazą dla innych potraw. Można zużyć go od razu lub poporcjować i zamrozić.
Bulion - baza do zup
Zagotowujemy spory kawałek mięsa z kością
Bulion - baza do zup
Dodajemy oczyszczone i obrane warzywa w całości
Bulion - baza do zup
Doprawiamy przyprawami oraz suszonym grzybkiem
Bulion - baza do zup
Gotowy rosół przecedzamy uzyskując esencjonalny wywar

Tagi:

mięso