Bulion jerozolimski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso i kości dokładnie umyć, a następnie przełożyć do dużego garnka i wlać 2 l wody.

Bulion jerozolimski

Składniki:

Bulion jerozolimski

 

  • 60 dag wołowiny
  • kilka kości wołowych
  • 10 dag drobnego makaronu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 rzepa
  • 1 seler
  • 2 niewielkie cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 goździki
  • 2 listki laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Bulion jerozolimski
Mięso i kości dokładnie umyć, a następnie przełozyć do dużego garnka i wlać 2 l wody. Zagotować. Marchewkę, pietruszkę, seler, rzepę obrać i pokroić na grube plasterki, wrzucić do garnka. Matkę pietruszki opłukać, związać nicią i również włozyć do gotującego się wywaru. Dosypać pieprz, sól, liście laurowe i goździki. po godzinie cebulę przekroić na pół, opiec nad palnikiem i dodać do rosołu. Gotować jeszcze pół godziny i wywar odcedzić. Ponownie zagotować, wrzucić makaron i trzymać na ogniu jeszcze 10 min.