Sposób przygotowania:
Bułki CebularzeZaczyn:
Składniki wymieszać, odstawić na 30-60 minut.
Ciasto właściwe
Ciasto właściwe: Zaczyn wymieszać ze składnikami z ciasta właściwego, aż powstanie jednolita masa. Dobrze wyrobić (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Nadzienie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pod koniec dodać mak i przyprawy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Formowanie
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 8 równych części (każda po około 100 g) Uformować z nich okrągłe bułeczki, następnie spłaszczyć i rozciągnąć ciasto ze środka na boki, aby po bokach powstała obwódka. Do środka nałożyć nadzienie cebulowe. Bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie i studzenie
Po tym czasie posmarować je roztrzepanym białkiem. Piec w 250 st.C około 8-10 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!