pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Domowe Cebularze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Domowe cebularze idealne na zimne jesienne i zimowe dni.Idealnie smakują jeszcze ciepłe :) Ich przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane jak by się wydawało.Polecam

Domowe Cebularze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe Cebularze

 

  • 60 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • 3/4 szkl. letniej wody
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • mak,kminek lub sezam pdo posypania

Sposób przygotowania:

Domowe Cebularze
Drożdże mieszamy z wodą aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy do dużej miski,dodajemy olej,rozpuszczone drożdże,żółtko jaja i mieszamy wszystko ze sobą,na końcu dodajemy sól.Zarabiamy ciasto aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przygotowane ciasto przykrywamy,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1 godz.) W tym czasie przygotowujemy cebulę: obieramy,kroimy na 4 części i siekamy nie za drobno.Na rozgrzaną patelnię dajemy 2 łyżki oleju ,cebulę i podsmażamy aż cebula zmięknie,mieszamy ją regularnie.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 części,robimy kuleczki,układamy na blaszce do pieczenia.Szklankę robimy wgłębienia na środku kulek,w to miejsce dajemy cebulę,smarujemy białkiem i posypujemy np.makiem. Pieczemy w 190 stopniach przez 20-25 min.
Domowe Cebularze
Etap 1Z podanych składników przygotowujemy ciasto,odstawiamy do wyrośnięcia
Domowe Cebularze
Etap 2 Ciasto dzielimy na małe porcje,formujemy kulki i lekko spłaszczamy za pomocą szklanki
Domowe Cebularze
Etap 3 Przygotowujemy cebulę,oieramy,kroimy i smażymy na oleju,doprawiamy do smaku
Domowe Cebularze
Etap 4 Na przygotowane bułeczki nakładamy farsz,smarujemy białkiem,posypujemy kminkiem,makiem lub sezamem i pieczemy w 190 stopniach przez 20-25 min

Tagi:

mak cebula