Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Cebularze wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne cebularze z dużą ilością cebuli.

Cebularze wg Triss Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebularze wg Triss

 

 

 

 

  • dodatkowo:
  • jajko do posmarowania

 

 

Sposób przygotowania:

Cebularze wg Triss
Z drożdży, 2 łyżeczek mąki i 3 łyżeczek cukru rozmieszać rozczyn dodając ok. 2 łyżki ciepłego (nie gorącego!!!) mleka, wymieszać i odstawić, aż zacznie "pracować". Mąkę dodać do miski, dodać rozczyn, oregano/zioła i stopniowo dolewać ciepłe mleko z masłem, rozbełtane jajka, dodać sól i zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić, aby podwoiło swoją objętość. Cebulę pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem masła, tak aby była rumiana. Doprawić dość obficie solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta odrywać po małej kulce i formować małe placki, na każdy z nich nałożyć porcje farszu cebulowego. Brzegi każdego cebularza posmarować rozmieszanym żółtkiem. Piec ok. 20 min. w temp. 190 st. C.
Cebularze wg Triss
Cebulę podsmażyć na rumiano i do miękkości.
Cebularze wg Triss
Z ciasta odrywać małe porcje i formować krążki.
Cebularze wg Triss
Na środek każdego placka ułożyć porcję farszu.
Cebularze wg Triss
Brzegi ciasta posmarować żółtkiem........