Sposób przygotowania:
Cebularze wg Triss
Z drożdży, 2 łyżeczek mąki i 3 łyżeczek cukru rozmieszać rozczyn dodając ok. 2 łyżki ciepłego (nie gorącego!!!) mleka, wymieszać i odstawić, aż zacznie "pracować". Mąkę dodać do miski, dodać rozczyn, oregano/zioła i stopniowo dolewać ciepłe mleko z masłem, rozbełtane jajka, dodać sól i zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić, aby podwoiło swoją objętość. Cebulę pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem masła, tak aby była rumiana. Doprawić dość obficie solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta odrywać po małej kulce i formować małe placki, na każdy z nich nałożyć porcje farszu cebulowego. Brzegi każdego cebularza posmarować rozmieszanym żółtkiem. Piec ok. 20 min. w temp. 190 st. C.