jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Bułki maślane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bułki maślane, ulubione bułki przez dzieci

Bułki maślane

Składniki:

Bułki maślane

 

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy
  • DO POSYPANIA:
  • 5 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Bułki maślane
Ochłodzone masło rozetrzeć dokładnie łyżką.
Dodać jajka i mieszając stopniowo wsypywać cukier puder i wlewać aromat waniliowy.
Nie przerywając mieszania równymi partiami wsypać mąkę. Wyrabiać ciasto przez 3-5 minut.
Następnie wszystko wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na kawałki po 8 dag.
Każdemu kawałku nadać kształt bułki.
Położyć bułki na posmarowanej masłem brytfannie.
Piec w gorącym piekarniku w temp. 150-160 stop. C. przez 25-30 minut.
Gotowe ostudzić i posypać cukrem pudrem.