Sposób przygotowania:
Maślane bułki z makiem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy żeby podwoił swoją objętość na około 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i miękkie masło, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Ja zagniatam chwilę w misce do połączenia się składników, a następnie przekładam na stolnice oprószoną mąką i zagniatam przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, lśniące, ładnie odchodzić od ręki, a na powierzchni powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i formujemy dowolne bułki, mogą być okrągłe, podłużne czy takie zaplatane supełki jak moje. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce dokładnie na pięć żeby się ,, napuszyły''.
4. Do pieczenia: Następnie każdą bułkę smarujemy dokładnie za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem według uznania.
5. Pieczenie: Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do ładnego zrumienienia się.
6. Podanie: Upieczone studzimy. Najlepiej robić to na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 8 sporych bułek.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Mąkę zawsze przesiewam.
2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i miękkie masło, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Ja zagniatam chwilę w misce do połączenia się składników, a następnie przekładam na stolnice oprószoną mąką i zagniatam przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, lśniące, ładnie odchodzić od ręki, a na powierzchni powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i formujemy dowolne bułki, mogą być okrągłe, podłużne czy takie zaplatane supełki jak moje. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce dokładnie na pięć żeby się ,, napuszyły''.
4. Do pieczenia: Następnie każdą bułkę smarujemy dokładnie za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem według uznania.
5. Pieczenie: Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do ładnego zrumienienia się.
6. Podanie: Upieczone studzimy. Najlepiej robić to na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 8 sporych bułek.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Mąkę zawsze przesiewam.
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję bardzo i polecam :)