bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Domowe bułki owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Bułki wyszły bardzo smaczne, zupełnie inaczej smakują niż te ze sklepu, uwielbiam jeść je jeszcze ciepłe z samym masłem.

Domowe bułki owsiane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe bułki owsiane

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułki owsiane
Do większej miski wsypujemy mąkę ,dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczka i pozostawiamy na 12godzin ,najlepiej na noc. Do zaczyny dodajemy obydwie mąki, płatki owsiane, sól, cukier ,wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny.

Ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 20 minut. Bułki studzimy na metalowej kratce.
Domowe bułki owsiane
Z podanych składników zagniatamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Domowe bułki owsiane
Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze.
Domowe bułki owsiane
Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem, posypujemy płatkami.
Domowe bułki owsiane
Upieczone bułki układamy na metalowej kratce.