Sposób przygotowania:
Domowe bułki owsiane
Do większej miski wsypujemy mąkę ,dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczka i pozostawiamy na 12godzin ,najlepiej na noc. Do zaczyny dodajemy obydwie mąki, płatki owsiane, sól, cukier ,wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny.
Ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 20 minut. Bułki studzimy na metalowej kratce.
Ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 20 minut. Bułki studzimy na metalowej kratce.