bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Bułki pełnoziarniste z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Bułki z ziarnami są smaczne, możemy je upiec w każdej chwili, kiedy mamy na nie ochotę. Są proste i szybkie do przyrządzenia.

Bułki pełnoziarniste z ziarnami

Składniki:

Bułki pełnoziarniste z ziarnami

 

  • 250 gram mąki orkiszowej
  • 250 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Dodatkowo:
  • Ziarna do posypania bułek
  • Płatki owsiane do posypania bułek
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Bułki pełnoziarniste z ziarnami
Z niewielkiej ilości mąki jasnej, drożdży i wody robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut aż podrośnie. Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu, lnu oraz płatkami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce.