Sposób przygotowania:
Bułki pszenne ze słonecznikiemWykonanie rozczynu:
Do misy wlewamy ciepłą wodę drożdże suszone i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy 4 łyżki mąki mieszamy (powstaje zawiesina). Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Ciasto właściwe:
Do misy z wyrośniętym rozczynem dodajemy ciepłe mleko i sól (mieszamy). Dodajemy mąkę pszenną i włączamy robota ( ciasto musi odchodzić od ścianek misy wtedy jest dobre). W miedzy czasie wsypujemy szklankę łuskanego słonecznika. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 3 godzinki.
Wykładamy formę papierem do pieczenia. Formujemy rękoma bułeczki (jeśli lepkie ciasto to maczamy dłonie w wodzie). Bułeczki kładziemy w lekkich odstępach bo urosną jeszcze. Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
misia5
zbysiowa
lalunia
weronikaS