Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1643]

Domowe bułeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i pyszne bułki. Bardzo puszyste. Idealne na śniadanie czy kolację. Do takich bułek to wystarczy nawet tylko masło. Polecam.

Domowe bułeczki

Składniki:

Domowe bułeczki

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Domowe bułeczki
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Zagniatamy gładkie i miękkie ciasto. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną formujemy okrągłe bułeczki.

3. Bułki układamy na blaszce posmarowanej masłem lub margaryną i odstawiamy jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 35-40 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.

4. Podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:

Bułki najlepiej studzić na metalowej kratce.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Z tej receptury wychodzi 8 sporych bułek.

Dobrze wyrobione ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie ładnie odchodziło od ręki.