Sposób przygotowania:
Domowe bułeczki
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Zagniatamy gładkie i miękkie ciasto. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną formujemy okrągłe bułeczki.
3. Bułki układamy na blaszce posmarowanej masłem lub margaryną i odstawiamy jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 35-40 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
4. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Bułki najlepiej studzić na metalowej kratce.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Z tej receptury wychodzi 8 sporych bułek.
Dobrze wyrobione ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie ładnie odchodziło od ręki.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną formujemy okrągłe bułeczki.
3. Bułki układamy na blaszce posmarowanej masłem lub margaryną i odstawiamy jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 35-40 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
4. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Bułki najlepiej studzić na metalowej kratce.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Z tej receptury wychodzi 8 sporych bułek.
Dobrze wyrobione ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie ładnie odchodziło od ręki.
mocsłodkości
Babeczka35
Zgadzam się z Tobą :)