Sposób przygotowania:
Pszenne bułki na mleku i maśle
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,uszył''.
2. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko, zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy mąki. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy z nich dowolnych kształtów bułki, okrągłe lub podłużne. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, żeby trochę podrosły.
4. Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. najlepiej studzić na metalowej kratce.
5. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 10 sztuk bułek.
Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt luźne dosypujemy mąki, a byt geste można dolać ciepłego mleka.
Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i odchodzić od ręki.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
2. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko, zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy mąki. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy z nich dowolnych kształtów bułki, okrągłe lub podłużne. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, żeby trochę podrosły.
4. Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. najlepiej studzić na metalowej kratce.
5. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 10 sztuk bułek.
Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt luźne dosypujemy mąki, a byt geste można dolać ciepłego mleka.
Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i odchodzić od ręki.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Czekoladka 2
Babeczka35
Bardzo polecam :)