Sposób przygotowania:
Orkiszowe bułki ze słonecznikiem
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy zakwas, ziarna słonecznika, sól, miód oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie.
Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, przykrywamy bawełniana ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone bułki przekładamy na metalową kratkę, pozostawiamy do ostudzenia.
Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, przykrywamy bawełniana ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone bułki przekładamy na metalową kratkę, pozostawiamy do ostudzenia.
lukrowanepierniczki