bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Orkiszowe bułki ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Smaczne i pulchne bułeczki orkiszowe z ziarnami słonecznika, często piekę je na śniadanie. Bułki z mąki orkiszowej są bardzo sycące i zdrowe.

Orkiszowe bułki ze słonecznikiem

Składniki:

Orkiszowe bułki ze słonecznikiem

 

  • 400 gram mąki orkiszowej jasnej
  • 100 gram mąki orkiszowej graham
  • 0,5 szklanki aktywnego zakwasu
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka płaska łyżka soli
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • ziarna słonecznika do posypania bułek
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Orkiszowe bułki ze słonecznikiem
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy zakwas, ziarna słonecznika, sól, miód oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie.

Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, przykrywamy bawełniana ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone bułki przekładamy na metalową kratkę, pozostawiamy do ostudzenia.