SUPERPRZEPIS

Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią

  • 2
  • cooked
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią Więcej zdjęć (5)

Pyszne, delikatne i zdrowe bułeczki. Z dodatkiem mąki orkiszowej, pestek dyni i miodu - śniadaniowe marzenie! :)

Składniki:

Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią

 

Sposób przygotowania:

Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią
Z odrobiny mąki, mleka, drożdży zrobić zaczyn drożdżowy i odczekać ok 15 min, aż ruszy. Dodać pozostałe składniki na bułki i dobrze wyrobić. Uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić do podwojenia objętości (około 1,5h). Z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić jeszcze na ok 20-30 min do ponownego wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać pestkami dyni. Piec w temperaturze 200*C przez ok 12-15min. Smacznego!
Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią
Etap 1 - z drożdży, mąki, mleka zrobić zaczyn
Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią
Etap 2 - dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5h.
Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią
Etap 3 - po wyrośnięciu formować małe bułeczki
Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią
Etap 4 - całość posmarować jajkiem z mlekiem i posypać pestkami dyni