Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1231]

Bułki pszenno- orkiszowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Jestem wielką wielbicielką domowego pieczywa. Uważam, że jest ono najlepsze, dlatego jak tylko mam możliwość to piekę bułki i chleby. Mąkę orkiszową wykorzystałam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Bułki wyszły niezwykle mięciutkie i pyszne.

Bułki pszenno- orkiszowe

Składniki:

Bułki pszenno- orkiszowe

Rozczyn:

  • 5 dag drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki orkiszowej ciemnej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno- orkiszowe

Wykonanie rozczynu:

Bułki pszenno- orkiszowe
Z podanych składników przygotowujemy rozczyn.

Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłą wodą, następnie dodajemy obie mąki i mieszamy na gładką bez grudek masę. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn trochę podrósł.

Wykonanie ciasta:

Bułki pszenno- orkiszowe
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Obie mąki przekładamy do miski, dodajemy sól, jajko, rozczyn i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut żeby wyrosło.

Formowanie bułek:

Bułki pszenno- orkiszowe
Następnie z ciasta formujemy osiem bułek.

Po tym czasie ciasto dzielimy na osiem części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki.

Przygotowanie do pieczenia:

Bułki pszenno- orkiszowe
Następnie bułki przygotowujemy do pieczenia.

Bułeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce żeby trochę podrosły.

Pieczenie:

Bułki pszenno- orkiszowe
Następnie bułki pieczemy do zrumienienia.

Następnie bułeczki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.