Sposób przygotowania:
Bułki pszenno- orkiszoweWykonanie rozczynu:
Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłą wodą, następnie dodajemy obie mąki i mieszamy na gładką bez grudek masę. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn trochę podrósł.
Wykonanie ciasta:
Obie mąki przekładamy do miski, dodajemy sól, jajko, rozczyn i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut żeby wyrosło.
Formowanie bułek:
Po tym czasie ciasto dzielimy na osiem części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki.
Przygotowanie do pieczenia:
Bułeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce żeby trochę podrosły.
Pieczenie:
Następnie bułeczki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
niezły kąsek
Magdalena88
misia5
Babeczka35
Dziękuję i polecam upiec.
Babeczka35
Oj tak,domowe pieczywo jest najlepsze:)
Babeczka35
Dziękuję:)