Sposób przygotowania:
Bułki pszenno-żytnie
Wodę podgrzać tak, żeby była ciepła, ale nie gorąca. Dodać do niej cukier, 1 czubatą łyżeczkę pszennej mąki i pokruszone drożdże. Wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić na kilka minut. Obie mąki przesypać do miski i wymieszać z solą. Do sypkich składników wlać rozczyn drożdżowy i olej. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Z ciasta uformować ok. 8 okrągłych bułeczek i ułożyć je na natłuszczonej blasze. Wierzch bułeczek posmarować ciepłą wodą. Bułki piec w 200 stopniach przez ok. 25 minut (aż się ładnie zrumienią).