Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bułki pszenno-żytnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowe bułeczki z mąki pszennej i żytniej.

Bułki pszenno-żytnie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki pszenno-żytnie

 

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 lekko czubata łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno-żytnie
Wodę podgrzać tak, żeby była ciepła, ale nie gorąca. Dodać do niej cukier, 1 czubatą łyżeczkę pszennej mąki i pokruszone drożdże. Wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić na kilka minut. Obie mąki przesypać do miski i wymieszać z solą. Do sypkich składników wlać rozczyn drożdżowy i olej. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Z ciasta uformować ok. 8 okrągłych bułeczek i ułożyć je na natłuszczonej blasze. Wierzch bułeczek posmarować ciepłą wodą. Bułki piec w 200 stopniach przez ok. 25 minut (aż się ładnie zrumienią).
Bułki pszenno-żytnie
Rozczyn przygotowany z wody drożdży cukru i mąki pszennej.
Bułki pszenno-żytnie
Rozczyn drożdżowy i olej wlane do sypkich składników.
Bułki pszenno-żytnie
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Bułki pszenno-żytnie
Uformowane okrągłe bułeczki ułożone na natłuszczonej blasze.

Tagi:

bułki