Sposób przygotowania:
Bułki typu pita
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do tak przygotowanego rozczyny dodajemy po kolei składniki: przesianą mąkę pszenną i pełnoziarnistą olej, 1,5 łyżeczki soli. Wszystko zagniatamy na gładką masę, która odchodzi swobodnie od rąk. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką i w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielę je na ok 7-8 równych części. Placuszki dokładnie, bardzo równo rozwałkowuję na płasko. Placuszki odkładamy jeszcze na pół godzinki do wyrośnięcia a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni aż wyrosną plus kilka minutek dłużej aby nie opadły od razu. Czas pieczenia jest krótki - około 5 minutek z haczykiem, więc nie należy odchodzić od piekarnika. Smacznego!