Sposób przygotowania:
Bułki z kaszankąETAP 1:
Do miski przekładam drożdże, łyżkę mąki, cukier, dolewam wodę letnią taką ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut, przykrywam ściereczką.
ETAP 2:
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dolewam wodę resztę, dodaję sól i ciasto wyrabiam. Na końcu dodaję oliwę i jeszcze raz zarabiam. Odstawiam go wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
ETAP 3:
Kaszankę przesmażam na oleju i studzę.
Ciasto przekładam na deskę podsypaną mąka formuję wałek i dzielę na osiem części.Na każdej części układam po łyżce kaszanki i sklejam bułki.
ETAP 4:
Odstawiam do wyrośnięcia na blaszce wysmarowanej. Bułki przed pieczeniem posypuję mąką jeszcze. Piekę 15 minut temp 220 stopni. Najlepsze są ciepłe
misia5
zbysiowa