SUPERPRZEPIS

Bułki z kaszanką

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Bułki z kaszanką

Bułki na wynos do pracy, do szkoły, na piknik. Bułeczki są mięciutkie, bardzo szybko znikają. Miłośnicy kaszanki będą zachwyceni. Najlepsza jest kaszanka wiejska i taką użyłam, którą dostałam od rodziny.

Składniki:

Bułki z kaszanką

 

  • przepis na 8 sztuk

 

 

  • farsz
  • 30 dkg kaszanki
  • olej do smażenia

 

  • Kaszankę przesmażam na oleju i studzę

Sposób przygotowania:

Bułki z kaszanką

ETAP 1:

Bułki z kaszanką
Zaczyn z drożdży mąki i wody letniej oraz cukru

Do miski przekładam drożdże, łyżkę mąki, cukier, dolewam wodę letnią taką ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut, przykrywam ściereczką.

ETAP 2:

Bułki z kaszanką
ciasto na bułki wyrobione odstawione do wyrośnięcia

Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dolewam wodę resztę, dodaję sól i ciasto wyrabiam. Na końcu dodaję oliwę i jeszcze raz zarabiam. Odstawiam go wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

ETAP 3:

Bułki z kaszanką
ciasto podzielone na 8 części dodana kaszanka

Kaszankę przesmażam na oleju i studzę.
Ciasto przekładam na deskę podsypaną mąka formuję wałek i dzielę na osiem części.Na każdej części układam po łyżce kaszanki i sklejam bułki.

ETAP 4:

Bułki z kaszanką
bułki uforowane odstawione do wyrośnięcia na blaszcze

Odstawiam do wyrośnięcia na blaszce wysmarowanej. Bułki przed pieczeniem posypuję mąką jeszcze. Piekę 15 minut temp 220 stopni. Najlepsze są ciepłe