Sposób przygotowania:
Bułki nadziewane szynka i serem
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem.Mąkę przesiać dwa razy do miski.Na środku zrobić wgłębienie ,wlać drożdże z i wymieszać z niewielka ilością mąki. Odstawić pod przykryciem na ok. 15 min.Jak drożdże wyrosną to dodać masło,jajka,sól.Wyrobić ciasto i uformować kulę .Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min.Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta .Na placku rozłożyć szynkę i starty ser, zostawiając wolny brzeg około 2 cm.Placek zwinąć w roladę i pociąć nożem na równe kawałki(8 bułek) .Na blachę lub tortownicę(śr. 26 cm)wyłożoną papierem do pieczenia poukładać bułki blisko siebie na kształt rozety,przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 25-30 min.Posmarować bułki rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni.Piec około 30 minut.
marietta
msewka
msewka
Wczoraj wieczorem upiekłam te bułeczki,ale z mąki pełnoziarnistej i doprawiłam farsz ziołami prowansalskimi.Rewelacja.Na śniadanie podgrzałam w mikrofalówce i podałam z sałatką z sałaty lodowej i pomidorem.Pycha!
Smakowita
Cieszę się, że smakowały . W ulepszonej wersji na pewno były smaczniejsze ,pozdrawiam