WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Bułki z suszonymi pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bułeczki drożdżowe na świeżych drożdżach z suszonymi pomidorami i jogurtem naturalnym. Są puszyste w środku a skórka jest chrupiąca. Idealne do kanapek.

Bułki z suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki z suszonymi pomidorami

 

  • 15 g świeżych drożdży
  • ok. 0,5 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju (użyłam oleju, który stanowił zalewę pomidorów suszonych)
  • 5 kawałków suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Bułki z suszonymi pomidorami

ETAP 1:

Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i łyżkę mąki. Dolać ciepłą wodę i rozmieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać sól, olej i jogurt naturalny. Dolać wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem lub rękami. Pod koniec wyrabiania dodać pokrojone pomidory suszone. Zagnieść ciasto do końca. Uformować w kule. Pozostawić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie przełożyć na stolnicę. Podzielić na 6 równych części.

Każdą część ciasta uformować w podłużny wałek i skręcić w świderek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić bułki i piec ok. 20 minut.

Wystudzić na kratce.

Bułki z suszonymi pomidorami
Bułki po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.
Bułki z suszonymi pomidorami
Uformowane bułeczki ułożone na blasze wyłożónej papierem do pieczenia
Bułki z suszonymi pomidorami
wyrośnięte w misce ciasto drożdżowe na bułki
Bułki z suszonymi pomidorami
pokrojone suszone pomidory dodane do ciasta w trakcie wyrabiania