SUPERPRZEPIS

Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami

Niezwykle pyszne i aromatyczne bułeczki.Uwielbiam zioła prowansalskie, więc postanowiłam dodać je do bułek i okazał się to dobry pomysł. Polecam takie bułeczki na śniadanie lub kolację.

Składniki:

Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami

Przygotowanie ciasta:

Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami
Z podanych składników przygotwujemy mięciutkie ciasto.

Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mleka i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie do drożdży dodajemy pozostałe składniki, stopniowo dolewając pozostałe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.

Ciasto:

Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami
Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce żeby urosło.

Formowanie bułeczek:

Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami
Z wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 bułeczek.

Po tym czasie z ciasta formujemy 8 bułeczek.

Pieczenie:

Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami
Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Pieczenie:

Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami
Bułeczki pieczemy około 45 minut do zrumienienia.

Po tym czasie bułeczki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.