Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1418]

Chleb pszenny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten przepis jest dla osób, leniwych i tych, którzy pierwszy raz będą piekli chleb oraz dla takich, którzy nie lubią długo czekać na wyrastanie ciasta. Chlebek jest łatwy w przygotowaniu i tu nie ma szans, aby się nie udał.

Chleb pszenny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny

Na chleb

  • drożdże świeże - 50 g
  • cukier - 2 łyżeczki
  • mąka - 4 i 1/2 szkl pszenna (typ 390)
  • mąka - 1 i 1/2 szkl pszennej pełnoziarnista (typ 1850)
  • otręby pszenne - 2 szkl
  • sól - 1 i 1/2 łyżki
  • woda letnia - 4 szkl
  • słonecznik - 1 garść

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny
Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier, trochę wody, wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki, wymieszać dokładnie.

W drugiej misce wymieszać obie mąki z solą i otrębami. Wlać do miski zaczyn i pozostałą wodę, dokładnie wymieszać łyżką drewnianą.

Dwie formy keksowe, wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto do foremek. Wstawić ciasto od razu do zimnego piekarnika, piec w temp. 200 stopni, C przez 55 minut.

Wyjąć chlebki od razu po upieczeniu, ostudzić na kratce.
Chleb pszenny
Do miski zostały wsypane obie mąki i ziarna słonecznika
Chleb pszenny
Następnie w drugiej misce zostały wymieszane wszystkie składniki
Chleb pszenny
Ciasto wylane do formy keksowej i upieczone
Chleb pszenny
Chlebki wyłożone z foremki i ostudzone na kratce