SUPERPRZEPIS

Domowe bułki do burgerów

  • 2
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Domowe bułki do burgerów Więcej zdjęć (6)

Domowe bułki do burgerów to pyszna baza na klasyczną przekąskę którą w moim domu serwuję na kolację :)

Składniki:

Domowe bułki do burgerów

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułki do burgerów
Do miski wsypać suche składniki - wymieszać.

Zrobić rozczyn: odlać troszeczkę letniego mleka, dodać drożdże i łyżek suchych składników z miski - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Gotowy rozczyn wlewam do suchych składników, wbijam jajko, wyrabiam robotem dolewając mleko. Kiedy składniki są już połączone dodaje masło. Całość wyrabiam robotem przez 15 minut. Ciasto ma być lekkie i gładkie po wyrobieniu. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi a nawet potroi swoją objętość wyrabiamy przez chwilę ręką. Formujemy wałek, dzielimy na 4 (jeżeli chcemy duże bułki) lub na 6 (jeżeli chcemy małe bułki). Formujemy kulki, spłaszczamy (!!!) na około 2 cm do uzyskania placka. Przykrywamy ściereczkę, odstawiamy na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (góra dół)

Po upływie 30 minut bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut - bułki mają być zarumienione.
Domowe bułki do burgerów
z podanych składników wg przepisu przygotowujemy ciasto
Domowe bułki do burgerów
ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Domowe bułki do burgerów
z ciasta formujemy bułki - placki które smarujemy jajkiem z mlekiem, oprószamy sezamem
Domowe bułki do burgerów
Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku do ich zarumienienia
Domowe bułki do burgerów
Bułeczki są idealne po przestudzeniu :)