Sposób przygotowania:
Chleb pszenny łaciaty
Do miski wsypujemy lub kruszymy drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę oraz 3 łyżki mąki (odejmujemy z 3 szkl), mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dosypujemy mąkę, sól i oliwę oraz zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i wyrabiamy, aż ciasto nabierze jednolitego koloru. Do drugiej części dodajemy mąkę i również wyrabiamy. Wkładamy oba kawałki ciasta do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Po tym czasie wykładamy keksówkę papierem do pieczenia, smarujemy dłonie oliwą i odrywamy po kawałku ciasta. Robimy z ciasta kuleczki i układamy w keksówce (na przemian). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i wyrabiamy, aż ciasto nabierze jednolitego koloru. Do drugiej części dodajemy mąkę i również wyrabiamy. Wkładamy oba kawałki ciasta do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Po tym czasie wykładamy keksówkę papierem do pieczenia, smarujemy dłonie oliwą i odrywamy po kawałku ciasta. Robimy z ciasta kuleczki i układamy w keksówce (na przemian). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce.