Sposób przygotowania:
Buły pszenne z pestkami dyni
Rozczyn:
Do miseczki w moim przypadku blaszanej , wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy do rozpuszczenia, teraz dodajemy 3 łyżki maki i mieszamy do momentu, aż maka połączy się ze składnikami. Zostawiamy przykryty ściereczką rozczyn na 15 minut.
Odmierzamy 500 g mąki, przesiewamy ją i wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy rozczyn, wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy koło 10 minut i zostawiamy pod przykryciem na godzinkę (Ciasto powinno być elastyczne i podwoić swoją objętość przynajmniej dwukrotnie).
Po godzinie wyrabiamy ciasto do odgazowania, lekko wałkujemy na około 2 cm i robimy jakby prostokąt który kroimy na 8 części. Zamaczamy ściereczkę, kładziemy ją na talerz i dosłownie na 2-3 sekundy kładziemy naszą bułeczkę na nią, po czym do miseczki z pestkami dyni.
Przekładamy bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia ( 30 minut starczy).Bułki wkładamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy w 160-170 stopniach 20 minut, w miedzy czasie skrapiamy jeszcze przynajmniej 2 razy bułeczki.