VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Polędwiczki drobiowe w szpinaku z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Drobiowe danie z moim ulubionym szpinakiem. Do tego ugotowane ziemniaczki w kremowej śmietance. Polecam!

Polędwiczki drobiowe w szpinaku z ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczki drobiowe w szpinaku z ziemniakami

 

  • 300 g drobiowych polędwiczek
  • przyprawa do mięsa
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwiczki drobiowe w szpinaku z ziemniakami

ETAP 1:

Polędwiczki drobiowe w szpinaku z ziemniakami
Przygotowanie mięsa, przesmażenie oraz dodanie szpinaku

Polędwiczki z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Możemy je pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą do mięsa.

Obsmażamy na patelni. Dokładamy mrożony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak będzie mieć gładką konsystencję dolewamy bulion. Całość dusimy około 10 minut.

Po tym czasie zaciągamy śmietanką. Dokładamy posiekane ziemniaki, koperek i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy.