Sposób przygotowania:
Bułki orzechowo dyniowe
Pestki dyni i orzechy zmiksować w rozdrabniaczu, ale tylko trochę. Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem. Do miski wlać wodę i olej oraz roztarte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać mąkę, sól i zmiksowane orzechy i dynię ( trochę zostawić do posypania bułek ) i wymieszać ciasto. Chwilę wyrabiać drewnianą łyżką, po czym przykryć je ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie znowu przez chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na 8 części ( jeżeli chcemy uzyskać mniejsze bułki to należy podzielić ciasto na więcej kawałków ). Każdy kawałek ciasta obtaczać w dłoniach tworząc kulę. Kulki układać na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki uklepać i posypać odłożonymi orzechami z dynią. Bułki ponownie zostawić do wyrośnięcia przykrywając je ściereczką aby nie podeschły.
Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu gdy bułki się skleją oddzielić i wystudzić.
Gdy wyrośnie znowu przez chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na 8 części ( jeżeli chcemy uzyskać mniejsze bułki to należy podzielić ciasto na więcej kawałków ). Każdy kawałek ciasta obtaczać w dłoniach tworząc kulę. Kulki układać na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki uklepać i posypać odłożonymi orzechami z dynią. Bułki ponownie zostawić do wyrośnięcia przykrywając je ściereczką aby nie podeschły.
Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu gdy bułki się skleją oddzielić i wystudzić.
gusia1000
edytaha
julcia12437
zewa