Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Buraczki czerwone słodko-kwaśne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tak przygotowane buraczki to zdrowy dodatek do obiadu.

Buraczki czerwone słodko-kwaśne

Składniki:

Buraczki czerwone słodko-kwaśne

 

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Buraczki czerwone słodko-kwaśne
Buraki umyć, włożyć do garnka i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do wystygnięcia. Zimne buraki obrać ze skórki i zetrzeć n tarce o dużych oczkach. Włożyć do salaterki dodać sól, cukier, ocet balsamiczny, ocet winny, sok z cytryny, skropić oliwą i dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do dania z mięsem.

Tagi:

buraki