2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Buraczki czerwone w marynacie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Należy wybierać buraki jak najmniejsze żeby nie było potrzeby ich dzielenia, zalewa z buraków nadaje się do barszczu czerwonego.

Buraczki czerwone w marynacie octowej

Składniki:

Buraczki czerwone w marynacie octowej

 

  • 4 kg buraków ćwikłowych
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1 szklanka octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Buraczki czerwone w marynacie octowej
Buraki oczyścić ,dokładnie umyć ugotować w skórkach gdy będą ugotowane zalać zimną wodą będzie łatwiej je obierać ,obrane ułożyć w wymytych słoikach litrowych lub pół litrowych. Przyrządzić zalewę : zagotować wodę z kwaskiem lub octem ,dodać cukier i sól gorącą zalewą napełniać słoiki które należy szczelnie zamknąć i pasteryzować 5-10 mi.

Tagi:

buraki