Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Buraczki do obiadu.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetne warzywko do obiadu, bardzo zdrowe i smaczne.

Buraczki do obiadu. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Buraczki do obiadu.

 

  • 4-5 buraczków

 

 

  • łyżeczka cukru

 

  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Buraczki do obiadu.
Nieobrane buraczki wrzucamy do wody i zagotowujemy ze szczyptą soli. Gotujemy ok. 20-30 min, aż zupełnie zmiękną (można sprawdzać widelcem lub wykałaczką podczas gotowania). Wyjmujemy je z wody i studzimy, następnie obieramy. Ścieramy je na tarce o małym oczkach i wstawiamy na mały ogień w rondelku. Dodajemy masło, cukier i mieszamy podgrzewając. Gdy buraczki trochę się podsmażą, doprawiamy i zdejmujemy z ognia. Najlepiej smakują z ziemniakami.
Buraczki do obiadu.
Buraczki obieramy dopiero po ich ugotowaniu i wystudzeniu
Buraczki do obiadu.
Masło dodaje buraczkom delikatności, a cukier odrobiny słodyczy