pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Buraczki do słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne i zdrowe buraczki do obiadu.

Buraczki do słoika

Składniki:

Buraczki do słoika

 

  • 10 kg buraków
  • 250 ml oleju
  • 200 ml octu
  • 250 g cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Buraczki do słoika
Buraczki dokładnie myjemy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą (tak aby wszystkie buraki były przykryte). Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przyprawiamy olejem, octem, cukrem i solą. Wszystko mieszamy, aż cukier i sól się rozpuszczą. Buraczki przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy ok. 25 minut. Wyjmujemy słoiki z garnka i stawiamy do góry dnem. Przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.

Tagi:

buraki