gottrina

gottrina

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Buraczki do słoików

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie buraczki to idealny dodatek do obiadu.

Buraczki do słoików

Składniki:

Buraczki do słoików

 

  • 6 kg buraki czerwone,
  • 2 kg papryka kolorowa,
  • 10 szt cebula czerwona,
  • 0,75 litra ocet 10 %,
  • 0,75 litra woda,
  • 1 1/2 szkl cukier,
  • 2 łyżki Sól

Sposób przygotowania:

Buraczki do słoików
Buraki należy umyć i ugotować. Następnie wrzucamy do zimnej wody i obieramy ze skóry. Gdy przestygną zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Paprykę pokroić w kosteczkę lub cienkie paski i cebulę w paski. Paprykę i cebulę gotujemy do miękkości. Zalać to zalewą przygotowaną z octu, wody, cukru i soli. Całość gotujemy w garnku z 15-20 minut. Gorące buraczki nakładamy do słoików i odwracamy do góry nogami żeby się dobrze zamknęły słoiki.

Tagi:

buraki