ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Buraczki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne swojskie buraczki w zalewie octowej

Buraczki marynowane

Składniki:

Buraczki marynowane

 

  • 2 kg małych buraków
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Buraczki marynowane
Buraki wybieramy jak najmniejsze i dokładnie myjemy. Bez obierania wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak aby były w całości zakryte i gotujemy. Gdy są miękkie odcedzamy i studzimy. obieramy ze skórki i ciasno układamy we wcześniej wyparzonych słoikach.Robimy zalewę. Zagotowujemy wodę, dodajemy sól i cukier i mieszamy aż się rozpuszczą. Wtedy wlewamy ocet i jeszcze raz zagotowujemy. Buraki poukładane w słoikach zalewamy gorącą zalewą i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy je na mokro przez 25minut. Słoiki wyciągamy i odstawiamy do góry dnem aż ostygną. Sprawdzamy czy słoiki załapały i wynosimy w chłodne miejsce.

Tagi:

buraki