Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Buraczki marynowane na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Buraczki marynowane, wystarczy zetrzeć oraz doprawić i dodatek do obiadu gotowy.

Buraczki marynowane na zimę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczki marynowane na zimę

 

  • na 6-7 litrowych słoików
  • ok. 4 kg małych czerwonych buraczków
  • koper
  • kilka ząbków czosnku
  • pieprz czarny ziarnisty
  • zalewa:
  • ok.7 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • szklanka cukru (można więcej wedle uznania)

 

 

Sposób przygotowania:

Buraczki marynowane na zimę
Buraczki dokładnie umyć i podgotować na półtwardo, gdy będą jeszcze ciepłe, usunąć z nich skórę (radzę użyć rękawiczek, pocierając rękami skórka z buraczków łatwo zejdzie). Do wyparzonych słoików wrzucic gałązkę kopru i kilka ziaren pieprzu. Napełnić słoiki całymi, obranymi buraczkami, ułożyć po kilka plasterków czosnku. Wodę zagotować, dodać cukier, sól oraz ocet, ostudzić. Buraczki zalać zalewą, zakręcić. Ułożyć w dużym garnku, uprzednio położyć ścierkę na dnie. Zalać do połowy wodą, pasteryzować ok.15-20 min. Takie buraczki można zetrzeć i podać jako dodatek do obiadu, a zalewę wykorzystać do barszczu.
Buraczki marynowane na zimę
Buraczki ugotować i obrać ze skórki.....
Buraczki marynowane na zimę
Słoiki napełnić buraczkami, koprem i czosnkiem.
Buraczki marynowane na zimę
Słoiki pasteryzować ok. 15-20 minut.....