szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Buraczki na ciepło do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sałatkę do obiadu z buraczków na ciepło przygotowuje często przy okazji gotowania barszczu czerwonego .Gotuję wówczas więcej buraków i część przeznaczam jako dodatek do drugiego dania.

Buraczki na ciepło do obiadu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki na ciepło do obiadu

 

 

Sposób przygotowania:

Buraczki na ciepło do obiadu
Buraki gotujemy w łupinkach aż będą miękkie. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondelka, dolewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy. Dodajemy masło i mieszamy aż się roztopi. Mieszamy a następnie doprawiamy sola, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Na koniec dodajemy makę, mieszamy i gotujemy az większość wody odparuje i całość się zagęści. 
Buraczki na ciepło do obiadu
Etap 1 Buraczki gotujemy w łupinkach i obieramy
Buraczki na ciepło do obiadu
Etap 2 Ścieramy na tarce o grubych oczkach
Buraczki na ciepło do obiadu
Etap 3 Dodajemy wode i masło i mieszamy całość
Buraczki na ciepło do obiadu
Etap 4 Doprawiamy i na koniec zagęszczamy mąką

Tagi:

buraki