justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Buraczki tarte do słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

buraczki, pyszne i bardzo zdrowe warto jeść jak najczęściej

Buraczki tarte do słoika Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Buraczki tarte do słoika

 

 

  • buraki 3 kg
  • sól 2 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • ocet 4-5 łyżek

 

 

Sposób przygotowania:

Buraczki tarte do słoika
Umyte i oczyszczone buraki gotujemy do miękkości. Kiedy będą już miękkie przelewamy na sitko i obieramy je ze skórki. Ścieramy je na tarce na drobnych oczkach, a następnie oprawiamy do smaku solą, cukrem oraz octem. Mieszamy, aby cukier sie rozpuścił. Trzeba próbować, czy smak nam odpowiada. Tak przygotowanymi buraczkami napełniamy słoiczki. Uciskamy łyżką, aby wyeliminować jak najwięcej powietrza jakie pojawi się w słoiku. Zakręcamy i pasterysujemy około 20-25 minut.
Buraczki tarte do słoika
tak prezentują się buraczki po otkręceniu słoiczka

Tagi:

buraki