goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Buraczki tarte z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W sam raz w ziemie do drugiego dania

Buraczki tarte z czosnkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Buraczki tarte z czosnkiem

 

  • 3 kg buraki
  • 1 główka czosnek
  • 1 szklanka ocet
  • 1 szklanka cukier
  • 1 szklanka woda

Sposób przygotowania:

Buraczki tarte z czosnkiem
Buraki płuczemy, gotujemy w łupinach około 30 minut. Obieramy. Następnie ścieramy na grubej tarce. Ocet zagotowujemy z cukrem i solą. Dodajemy do zalewy starte buraczki, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Tak przygotowane buraczki przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy około 15 minut.
Buraczki tarte z czosnkiem
Buraki gotujemy w łupinach około 30 minut.
Buraczki tarte z czosnkiem
Do startych buraczków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek

Tagi:

buraki