WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1168]

Buraczki marynowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Buraczki marynowane w słoikach w kawałkach lub w całości. Najlepiej do tego przepisu użyć młodych małych buraczków. Marynowane są z dodatkiem czosnku i przypraw. Bardzo aromatyczne.

Buraczki marynowane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Buraczki marynowane

 

  • 2kg młodych małych buraczków czerwonych
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4szkl. zimnej wody
  • 3/4szkl. octu
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Buraczki marynowane

ETAP 1:

Buraczki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować w łupinkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, wystudzić i dopiero obrać ze skórki. Większe buraczki pokroić w kawałki a mniejsze pozostawić w całości. Buraczki ułożyć w wyparzonych słoikach. Czosnek obrać i pokroić na plasterki.

Do każdego słoika włożyć po kilka plasterków czosnku i po 2-3 kulki ziela angielskiego. 4szkl. wody wlać do garnka. Dolać ocet. Wsypać sól i cukier. Ustawić na gazie i podgrzewać do rozpuszczenia, następnie zagotować. Gorącą zalewą zalać buraczki w słoikach.

Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 15-20 minut. Po przygotowaniu przechowywać w chłodnym miejscu.

Buraczki marynowane
Buraczki marynowane z czosnkiem i przyprawami w słoiku
Buraczki marynowane
Propozycja podania buraczków do obiadu z ziemniaków i kotleta