Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Buraczki wielkanocne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać jako dodatek do jajek i gotowanej szynki wielkanocnej.

Buraczki wielkanocne

Składniki:

Buraczki wielkanocne

 

  • 1kg buraków ćwikłowych
  • 2-3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • cukier, kwasek cytrynowy, sól

Sposób przygotowania:

Buraczki wielkanocne
Buraki umyć, pozbawić "ogonków" i ugotować w łupinach do miękkości. Ugotowane obrać. Zetrzeć na tarce. dodać chrzan. Wymieszać. Doprawić solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Powinny mieć lekko słodko-kwaśny smak. Chrzan nie może w smaku dominować, radzę więc dodawać go stopniowo. Bez tego prostego dodatku w mojej rodzinie nie wyobrażamy sobie świąt.