ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Buraczki z chrzanem i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Buraczki z chrzanem i śmietaną są smakowitym dodatkiem do wielu potraw mięsnych na zimno czy na ciepło, do jarskich, do wędlin.

Buraczki z chrzanem i śmietaną

Składniki:

Buraczki z chrzanem i śmietaną

 

  • buraki czerwone podłużne 1 kg,
  • chrzan tarty z cytryną 1/2 słoika 250 gram,
  • cukier 3 łyżki,
  • śmietana gęsta 18% 100 gram

Sposób przygotowania:

Buraczki z chrzanem i śmietaną
Buraczki ugotować w skórce, wystudzone obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować w rozdrabniaczu lub pałką blendera zmiksować.

Chrzan kupiony w słoiczku z dodatkiem cytryny lub swój domowy dodać do buraczków.

Wsypać cukier, dodać gęstą śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do słoika.

Schować do lodówki aby smaki się przegryzły, w słoiku może być w lodówce kilka dni.