Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Drożdżowy chlebek z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam chlebek z bakaliami pieczony na świeżych drożdżach. Bardzo dobry z domowym nabiałem, dżemem lub konfiturami.

Drożdżowy chlebek z bakaliami

Składniki:

Drożdżowy chlebek z bakaliami

 

  • 1 kg mąki pszennej chlebowej typu 1050
  • 200 g moreli suszonych
  • 50 g pistacji łuskanych
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 150 g żurawiny suszonej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 łyżka soli morskiej jodowanej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 litr letniej wody

Sposób przygotowania:

Drożdżowy chlebek z bakaliami

1.

Drożdżowy chlebek z bakaliami
Wsypanie do miski mąki pszennej chlebowej

Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.

2.

Drożdżowy chlebek z bakaliami
Dosypanie słonecznika, pistacji, moreli i żurawiny

Dosypać słonecznik, pistacje, morele oraz suszoną żurawinę i wymieszać.

3.

Drożdżowy chlebek z bakaliami
Wsypanie cukru kryształu i ponowne zamieszanie

Wsypać łyżkę cukru i ponownie wymieszać.

4.

Drożdżowy chlebek z bakaliami
Dosypanie soli morskiej jodowanej i wymieszanie

Dosypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać.

5.

Drożdżowy chlebek z bakaliami
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości, wymieszać.

6.

Drożdżowy chlebek z bakaliami

Na końcu wlać letnią wodę.

7.

Drożdżowy chlebek z bakaliami

Dobrze wymieszać łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

8.

Drożdżowy chlebek z bakaliami

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.

9.

Drożdżowy chlebek z bakaliami

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Drożdżowy chlebek z bakaliami

Wystudzić na kratce.

11.

Drożdżowy chlebek z bakaliami

Smacznego !


Tagi:

chleb