Sposób przygotowania:
Drożdżowy chlebek z bakaliami1.

Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.
2.

Dosypać słonecznik, pistacje, morele oraz suszoną żurawinę i wymieszać.
3.

Wsypać łyżkę cukru i ponownie wymieszać.
4.

Dosypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać.
5.

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości, wymieszać.
6.

Na końcu wlać letnią wodę.
7.

Dobrze wymieszać łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
8.

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.
9.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.

Wystudzić na kratce.
11.

Smacznego !