Sposób przygotowania:
Drożdżowy chlebek z bakaliami1.
Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.
2.
Dosypać słonecznik, pistacje, morele oraz suszoną żurawinę i wymieszać.
3.
Wsypać łyżkę cukru i ponownie wymieszać.
4.
Dosypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości, wymieszać.
6.
Na końcu wlać letnią wodę.
7.
Dobrze wymieszać łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !