Sposób przygotowania:
Galaretka wieprzowa w szybkowarze gotowana
Oczyszczone nóżki, golonkę włożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka,pieprz czarny ziarnisty, obraną włoszczyznę, cebulę, wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować na srednim ogniu 100 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie.
Wystudzone mięso wyjąć na talerz, dokładnie obrać z kości, chrząstek, ostrym nożem posiekać na desce, wkładać do garnka.
Dodać pokrojone drobno marchewki, kawałek selera, pietruszkę, wlać wywar, doprawić pieprzem mielonym, przyprawą w płynie, octem winnym i krótko zagotować.
Galaretkę nalewać do miseczek czy innych pojemniczków, można również do słoiczków i zapasteryzować.
Wywar jeśli zostanie można zamrozić np. do zupy fasolowej,grochowej, ja użyłam do bigosu.
Wystudzone mięso wyjąć na talerz, dokładnie obrać z kości, chrząstek, ostrym nożem posiekać na desce, wkładać do garnka.
Dodać pokrojone drobno marchewki, kawałek selera, pietruszkę, wlać wywar, doprawić pieprzem mielonym, przyprawą w płynie, octem winnym i krótko zagotować.
Galaretkę nalewać do miseczek czy innych pojemniczków, można również do słoiczków i zapasteryzować.
Wywar jeśli zostanie można zamrozić np. do zupy fasolowej,grochowej, ja użyłam do bigosu.